Pas sprak ik een collega van ons customer success team en kwam ik erachter dat onze feedbacksoftware eigenlijk nog meer kan, dan ik wist. En dat terwijl ik zeker geen groentje ben in het verzamelen van feedback. We zien dat steeds meer mensen met onze feedbacksoftware werken en nieuwe, handige manieren ontdekken om feedbackformulieren in te zetten. In deze blog delen we enkele andere manieren waarop je onze software kunt gebruiken. Wie weet gaat er een wereld voor je open, of misschien behoor je tot die kleine groep die Mopinion al op andere manieren gebruikt.
In deze blog delen we, met dank aan onze product, marketing en customer success teams, handige voorbeelden zodat je ontdekt wat je nog meer met feedbackformulieren kunt doen.
- Verzamel content feedback
- Plan website onderhoud
- Wijs bezoekers de weg met feedbackformulieren
- Voer ‘fake door’ research uit
- Nodig klanten uit voor een onderzoeksgroep
- Sluit de feedback loop
- Verzamel features verzoeken
Waarom Mopinion?
Mocht je Mopinion nog niet gebruiken, dan wil je natuurlijk weten wat Mopinion anders maakt dan andere feedbacksoftware. Met Mopinion verzamel en analyseer je real-time feedback van je websites, mobiele apps en e-mailcampagnes. Het is gebruiksvriendelijk en je bepaalt zelf volledig hoe je feedbackformulier werkt, eruit ziet en geconfigureerd wordt. De manier waarop je feedbackformulier getoond wordt heeft een enorme invloed op het aantal feedbackreacties die je ontvangt. Dankzij de fijne interface en de uitgebreide features zijn er voor iedere situatie genoeg opties en manieren om online doelen te bereiken.
In deze blog kijken we nu eens niet naar de geijkte voorbeelden van customer feedback, maar kijken hoe je Mopinion’s feedbackformulieren ook kunt gebruiken.
Als je niet weet of je met customer feedback wil beginnen, raden we je aan om eerst enkele blogs te lezen. Op onze blog pagina vind je handige tips, productvergelijkingen, customer stories en nog veel meer.
Lees ook onze ultieme handleidingen voor e-mail, mobiel en product feedback.
1. Verzamel content feedback
Content bepaalt voor een groot deel het succes van je bedrijf, dus het is niet verstandig ‘zomaar wat te plaatsen’. Heb je echt de beste content op je website staan? Content performance surveys zijn dé manier om bij te houden of de content goed aansluit op bezoekers en klanten, denk aan product content, online-support, nieuwe features en blogs. Alles moet in topvorm zijn.
Stel je hebt een mooie blog geschreven over waarom customer feedback belangrijk is voor UX designers. Dan kun je een trigger instellen die ervoor zorgt dat er een feedbackformulier d.m.v. slide-in verschijnt als iemand 30 seconden op die pagina is. Zo bereik je bezoekers gericht en toch subtiel.
En vergeet niet om je feedbackformulier te laten aansluiten op de stijl van je website en huisstijl. Gebruik dezelfde kleuren en lettertypen om het vertrouwd en herkenbaar te maken. Maak je formulier vooral niet te ingewikkeld, maar houd het kort en bondig.
2. Plan website onderhoud
Je website is eigenlijk net een salesmedewerker die 24 uur beschikbaar is. Het is het digitale gezicht van je merk en daarom moet het er goed uitzien en heeft het regelmatig een update nodig.
Dus of je nu wil of niet, je zult website onderhoud moeten plegen en je website zal dus soms even offline zijn.
Om ervoor te zorgen dat je geen teleurgestelde bezoekers of potentiële klanten hebt, kun je customer feedback gebruiken om je bezoekers te vragen wanneer het beste moment is voor het website onderhoud.
En als het onderhoud plaatsvindt, kun je een formulier triggeren dat bezoekers laat weten wat er aan de hand is. Je kunt voor een embedded of slide-in formulier kiezen en je kunt deze zo vormgeven dat bezoekers direct weten dat het om een belangrijke mededeling gaat. Zorg er bij dit soort berichten voor dat het goed leesbaar is en dat het kleurgebruik en lettertype passen bij de boodschap.
Als laatste optie kun je de enquête ook uitbreiden met de contactgegevens van iemand binnen je bedrijf, die beschikbaar is voor belangrijke vragen. Ook kun je een follow-up formulier gebruiken om bezoekers te vragen waarom ze op je website zijn en zo kom je meer over je bezoekers te weten.
3. Wijs je bezoekers de weg met feedbackformulieren
Laten we als voorbeeld nemen dat je een nieuwe blog gepubliceerd hebt over de nieuwe prijsstructuur. Dan wil je bezoekers graag van je blogpagina naar het prijsoverzicht sturen. Je kunt een trigger instellen met pop-up, zodat er een customer feedbackformulier verschijnt om in contact te komen met de bezoeker. Hier vraag je of iemand het interessant vindt meer te lezen over prijzen of extra diensten. Je voegt een link aan het formulier toe en zo kan de bezoeker gemakkelijk naar de juiste pagina gaan.
Of je hebt een feedbackformulier op je blog over de populaire product feedback tools draaien. Je kunt hier dan iets simpels vragen over de content, bijvoorbeeld: ‘Ben je geïnteresseerd in onze oplossing? Bekijk dan hier de testimonials van onze klanten’ met een link naar die pagina.’
Dit soort feedbackformulieren zijn dus handig om je bezoekers de juiste kant op te sturen en als bezoekers alleen maar relevante informatie zien, is dat natuurlijk een pluspunt voor je website en de klanttevredenheid.
Probeer deze feedbackformulier templates
Online feedbackformulieren zijn ideaal om customer feedback over je websites en apps te verzamelen. Maar welk feedbackformulier past bij jouw website?
4. Voer ‘fake door’ research uit
Waar je Mopinion ook voor kunt gebruiken is iets wat we ‘fake door’ research noemen. Voor wie hier nog nooit van gehoord heeft, leggen we het kort uit. Het is een techniek waarbij je snel nieuwe ideeën kunt testen, nog voordat het developmentteam hier mee aan de slag gaat. In je website, app en platform kun je een ‘fake door’ of nep-CTA maken voor bijvoorbeeld een nieuwe feature of speciale aanbieding. Als een bezoeker op deze ‘fake door’ klikt, kun je een feedbackformulier laten zien als follow-up.
Je kunt bijvoorbeeld tonen: ‘Bedankt voor je interesse. Helaas is dit product nog niet beschikbaar, maar je hebt ons enorm geholpen door erop te klikken.’ Zo weten we dat er vraag naar dit product is.’
Vervolgens kun je iets vragen als: ‘Stel dat dit product beschikbaar is, hoe waarschijnlijk is het dat je onze winkel bezoekt?’ Of je gaat nog een stap verder en zegt: ‘Stel dat dit product niet beschikbaar is in de dichtstbijzijnde winkel. Ben je bereid om hiervoor naar een winkel te gaan, waar het product wel op voorraad is?’ Zo krijg je een beeld van hoe belangrijk iets is voor je klanten.
*Let op: er bestaat de kans dat dit soort onderzoeksmethoden een negatief effect kunnen hebben op de customer experience.
5. Nodig klanten uit voor een panel
Een klantenpanel geeft je een beeld bij de mening van je klanten. Als je klanten op deze manier om feedback vraagt, heb je gegarandeerd een hoge response rate, ze hebben zich tenslotte aangemeld voor deelname.
Een goede manier om met je klanten in gesprek te raken is door ze uit te nodigen voor een panel via een feedbackformulier. We hebben dit bij Mopinion zelf ook gebruikt aan het begin van dit jaar. Met een slide-in werd een enquête getriggerd in ons eigen platform. De resultaten waren geweldig, maar liefst 48% van de respondenten wilde meedoen aan ons onderzoek. Zo zag het eruit:
6. Sluit de customer feedback loop
Voor dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je feedback reacties hebt ontvangen en daardoor weet je dat er een bug optreedt op een bepaalde pagina van je website. Terwijl je druk bezig bent met het vinden van de oplossing, wil je bezoekers ook laten weten dat je op de hoogte bent van het probleem en dat je ermee bezig bent.
Er blijft feedback binnenkomen over deze bug, dus je moet bezoekers van een update voorzien. Dit kan dus ook met een feedbackformulier, bijvoorbeeld als pop-up of embedded op die specifieke pagina. Zo weten bezoekers wat er aan de hand is en wat de status is.
Naast bezoekers laten weten dat je op de hoogte bent van het probleem, kun je het formulier vervolgens gebruiken om ook even door te vragen. In dit geval zou een button met ‘Ik heb hulp nodig’ handig zijn. En daarna stel je follow-up vragen en vervolgens sluit je het formulier af met een open tekstveld voor vragen of opmerkingen. Op deze manier voorkom je dat je steeds dezelfde feedback ontvangt en tegelijkertijd ga je het gesprek aan met je klanten. En dit laat zien dat je naar je klanten luistert.
Zo sluit je de customer feedback loop
Houd je klanten blij en tevreden door naar ze te luisteren en op de hoogte te houden.
7. Verzamel feature verzoeken
We zien regelmatig dat product managers en developers customer feedbackformulieren in apps gebruiken om gebruikers feedback te laten geven over (nieuwe) features. Ook komen dan de verzoeken en suggesties voor nieuwe features binnen. Door altijd een formulier in je app of op je website te hebben draaien, verzamel je gericht belangrijke informatie over je product. Zeker een must voor de product-led bedrijven onder ons.
Speel met het design van je formulier, probeer en leer. Of kies voor een conversational feedbackformulier om het voor de gebruikers nog leuker te maken feedback achter te laten.
Bereik product-led growth met user feedback
Wat is product-led growth en hoe kan Mopinion feedback je helpen deze strategie succesvol uit te voeren?
8. Boek een demo
Hoewel je website vast al voorzien is van een ‘boek een demo’ call to action, is het ook handig iets meer uitleg te geven. Zodat iemand beter weet wat het inhoudt, nog voor er op de aanmeldbutton gedrukt wordt.
Stel je hebt een feedbackformulier van Mopinion op je blogpagina. Misschien kun je een gesprek starten door een paar vragen te stellen om zo de reden van iemands bezoek te peilen. Toon bijvoorbeeld eerst een vraag, voordat je de cta toont om een demo te boeken: ‘Wil je weten hoe Mopinion je helpt je CX een boost te geven?’
9. Verzamel feedback over het wervingsproces
Zoals je misschien wel weet is het belangrijk om kandidaten te vragen hoe ze het wervingsproces hebben ervaren. Zo krijg je namelijk een goed beeld van het proces en weet je wat er verbeterd kan worden. En daarom zijn onze feedbackformulieren ook uitermate geschikt om de wervingsprocedure van kandidaten te meten.
Maak een feedbackformulier voor potentiële kandidaten en help de recruiters een handje. Laat kandidaten hun mening geven over de selectieprocedure en bekijk aan de hand van de gegevens hoe je het aannameproces kunt verbeteren. Wat vinden ze van de selectieprocedure, wat is hun eerste indruk van je bedrijf en de medewerkers?
Je kunt ook een trigger voor een feedbackformulier op de vacaturepagina instellen. Zo kun je bezoekers vragen hoe ze bij deze vacature terecht zijn gekomen, of de vacatureomschrijving duidelijk is en hoe je de omschrijving kunt verbeteren.
10. Ga het gesprek aan met conversational feedback
En tot slot lichten we conversational feedback uit. Met conversational feedback kom je op een andere manier in contact met je bezoekers en stoor je ze niet tijdens hun online journey. De gesprekken voelen natuurlijk aan en je bepaalt zelf de routing en volgorde van de vragen.
Je kunt conversational feedback bijvoorbeeld op je homepage gebruiken om websitebezoekers te helpen hun weg te vinden of door de informatie te geven die ze nodig hebben. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen wat de drie vaakst voorkomende redenen zijn dat iemand je website bezoekt. Hier kun je vervolgens handig op inspelen met de juiste content.
Vervolgens bouw je een conversational feedbackformulier en bepaal je welke vervolgvragen je stelt naar aanleiding van het gegeven antwoord. Zo kun je bezoekers helpen met het bereiken van hun online doel. Als je dit formulier vervolgens op een landingspagina plaatst, kun je klanten nog beter bedienen en ze naar de juiste pagina verwijzen.
Altijd op de hoogte met Mopinion’s changelog
Mocht je bang zijn dat je een update van ons platform mist? Geen zorgen, we hebben een externe changelog waar je alle berichten kunt vinden over onze nieuwste features en releases.
Van UX-releases om feedback management te verbeteren, tot kleine bug fixes of andere issues. Op de changelog vind je alles terug en zo ben je altijd op de hoogte van wat er bij Mopinion speelt en waar we mee bezig zijn. Het Mopinion platform is constant in ontwikkeling en we zijn altijd op zoek naar vernieuwing en verbetering om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.