Hoe houd je je website interessant, aantrekkelijk en succesvol? Nou, bijvoorbeeld door kritisch naar je content te kijken en deze consequent bij te houden. Als je website lekker draait en bezoekers je weten te vinden, wil je ook een conversieratio die daar bij past. Zeker bij digital-first bedrijven staat CRO hoog op de agenda.
Vorig jaar spraken we met 7 CRO-experts en ze vertelden ons hoe zij het aanpakken. Je leest in deze blog hun tips en tricks om de conversieratio te verhogen.
Als Content Marketeer weet ik als geen ander dat de succesvolle content creëren een flinke uitdaging is. Het probleem zit hem niet in de onderwerpen of invalshoeken bedenken, maar in al het andere dat er bij komt kijken. Je begint met de keyword research, je doelgroep onderzoeken en begrijpen en dan heb je nog geen letter op papier. Vervolgens wil je content publiceren die converteert, want daar doe je het voor. Maar hoe weet je wat converteert of waarom iets niet converteert?
Heb je al eens aan user feedback gedacht of misschien verzamel je het al?
Volgens Sweor,
38% van de bezoekers verlaat je website bij gebrek aan aantrekkelijke content
Bezoekers haken dus vrij makkelijk af. Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat ze dat niet doen door de waardevolle content te bieden.
Wat is user feedback?
Als je nog niet bekend bent met user feedback leg ik het nog even kort uit. User feedback is het verzamelen van data via je website, mobiele apps of e-mailcampagnes. De data bestaat uit de reacties die bezoekers, klanten en gebruikers geven over een product, service of ervaring met je merk. Vervolgens zijn er digital marketeers, UX-designers, webanalisten, mobile marketeers, etc. die de feedbackresultaten analyseren en met de kennis gebruiken om de online user experience te verbeteren. User feedback en conversieoptimalisatie worden vaak in een adem genoemd, daarom schreven we al eerder een handleiding over user feedback en conversieoptimalisatie.
80% van de bedrijven die in de customer experience investeert, scoort beter dan bedrijven die dat niet doen
Forrester, 2019
User feedback en online content
User feedback wordt niet alleen gebruikt om de UX of het design van een website te verbeteren, het is ook belangrijk voor de online content. Feedback geeft je inzicht in wat bezoekers nodig hebben en van je verwachten. Denk aan de kwaliteit van de productinformatie, wat staat er op je homepagina, de supportpagina, je blog, e-mail campagnes, etc..
Dit open deuren! Je ontdekt waarom klanten twijfelen, wat iemand over de streep trekt, wat er ontbreekt, welke teksten aanspreken of onduidelijk zijn. Daarnaast verzamel je met user feedback ook andere interessante informatie over je klanten. Zo kun je heel gericht persona’s opstellen om in het vervolg gericht te targeten.
Klinkt goed, maar hoe pak je het aan? Hoe verzamel je user feedback?
Om je op weg te helpen, laten we hieronder enkele voorbeelden van feedbackformulieren zien.
User feedback is a powerful tool for improving conversions
See how Allianz unlocks key to conversion optimisation with customer feedback
Feedbackformulier voorbeelden voor online content
Er zijn verschillende manieren waarop je user feedback kunt verzamelen. Het hangt af van wat je wil bereiken.
Dit zijn de meest voorkomende redenen:
- Beter begrijpen van de doelgroep en hoe de content ontvangen wordt
- Meer inzicht over de content per pagina, bijvoorbeeld FAQ, blogs, etc. met embedded formulieren
- Verzamel feedback in het moment over je content met getriggerde formulieren
- Inzicht in welke foutmeldingen van invloed zijn op de kwaliteit van de content
1. Begrijp je lezers en hun verwachtingen
Als je de kwaliteit van je content wil verbeteren dan is de eerste stap je doelgroep goed begrijpen. Wat wil je doelgroep lezen? Waarom zijn ze op je website? Wat is hun rol? Dit zijn belangrijke vragen om persona’s op te stellen.
Voorbeeld feedbackformulier over welke rol de bezoeker heeft.
Als je meer wil weten over de content in het algemeen, dan kun je onderstaand feedbackformulier gebruiken.
Voorbeeld feedbackformulier om de content te verbeteren:
Je kunt ook kiezen voor een relatief nieuwe strategie: conversational marketing. Door conversational feedback te verzamelen, kom je op een andere en speelse manier in contact met je klanten, hierdoor is de response rate hoger dan bij andere feedbackformulieren. Voor je klanten is het alsof ze in gesprek zijn met een medewerker en dat geeft ze een goed gevoel. Zo maak je feedback geven voor je klanten leuk en laagdrempelig.
In deze blog lees je hoe conversational feedback werkt en wat je ermee kan.
Voorbeeld van een conversational feedbackformulier op een FAQ-pagina.
2. Leer alles over content op een pagina
Als je wil weten hoe de content van een specifieke pagina gewaardeerd wordt, kun je het beste een embedded feedbackformulier op die pagina plaatsen.
De embedded feedbackformulieren zijn geschikt voor alle pagina’s met veel content, bijvoorbeeld blogpagina’s, FAQ’s, productpagina’s en supportpagina’s.
Voorbeeld feedbackformulier onderaan een supportpagina:
Voorbeeld feedbackformulier onderaan een blog:
Of gebruik een embedded feedbackformulier in je e-mailcampagnes
Wil je meer weten over e-mail feedback? Lees dan deze blog met alle do’s en dont’s over e-mail feedback..
3. Verzamel feedback in het moment
Naast embedded feedbackformulieren kun je ook feedback verzamelen door proactieve formulieren te gebruiken die als pop-up, of slide-in op het scherm verschijnen. Deze feedbackformulieren worden getriggerd door het klik- en scrollgedrag van de bezoeker of als iemand een bepaalde tijd op je site doorbrengt.
Met dit soort feedback kun je relevante feedback verzamelen. Stel een bezoeker is al een tijdje op je website, dan is de kans groot dat diegene de pagina goed heeft bekeken. En als iemand slechts een paar seconden op die pagina is geweest, dan is de kans klein dat iemand daar iets zinnigs over kan zeggen.
Voorbeeld van hoe je een feedback trigger instelt met Mopinion feedback software:
Voorbeeld feedbackformulier dat na 30 seconden verschijnt:
4. Ontdek welke foutmeldingen invloed hebben op de kwaliteit van de content
Tot slot, je kunt ook veel leren als je visuele feedback over de verschillende elementen van je website of mobiele app verzamelt. Los van de details die je zo makkelijk kunt traceren en verbeteren (typo’s, ingewikkeld taalgebruik), kun je ook de gebruiksvriendelijkheid en het design van de pagina zo goed aanpakken.
Voorbeeld feedbackformulier met visuele feedback:
Klaar om de conversieratio te verhogen?
Nog niet iedereen heeft door dat online content een belangrijke rol speelt bij het succes van je bedrijf. Bezoekers komen vaak via je website voor het eerst in aanraking met je bedrijf, producten en diensten. Dus waarom zou je er niet voor zorgen dat je een onvergetelijke indruk achterlaat?
Bied je klanten wat ze zoeken? Met de juiste content trek je klanten aan, in plaats van dat je ze afstoot.
Klaar om de online content naar een hoger niveau te tillen met user feedback? Klaar voor klanten die wel converteren?
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.