Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren om klanten te bereiken en dat maakt het voor digital marketeers moeilijk de juiste content voor de juiste kanalen te kiezen. E-mail marketing is nog steeds een van de effectiefste methoden om klanten te bereiken. HubSpot schreef dat e-mail voor iedere dollar die je erin stopt, het je $ 42,- oplevert. Met een ROI van 4,200% is e-mail marketing dus erg aantrekkelijk.
Helaas is niet iedere e-mail campagne succesvol. Een van de grootste uitdagingen is het begrijpen van je doelgroep. We zien vaak dat de e-mailberichten outbound zijn, gericht op een boodschap overbrengen, maar als marketeer weet je dan niet hoe je e-mail ontvangen wordt door je lezers. Dus hoe kun je ze dan ooit begrijpen en aan je binden?
Dit gebrek aan inzicht is precies de reden dat je e-mail feedback aan je takenpakket kan toevoegen.
In deze blog leggen we uit:
- Wat is e-mail feedback?
- De voordelen van e-mail feedback
- Verschillende soorten e-mail feedback + voorbeelden
- Tips voor een succesvol e-mail feedback programma
Wat is e-mail feedback?
E-mail feedback is het verzamelen van feedback via e-mails. Vaak zie je dat een e-mailbericht een link heeft naar een feedbackformulier, of een embedded formulier bevat. Hiermee bedoelen we niet een uitnodiging om feedback te geven over de klantenservice of over een specifieke touchpoint tijdens de customer journey. Nee, we bedoelen hiermee feedback verzamelen over het e-mailbericht zelf.
Als je customer centricity belangrijk vindt, dan gebruik je vast e-mails om klanten mee te bereiken en als je feedback over je e-mail campagnes verzamelt, creëer je tweerichtingsverkeer. Zo kunnen je klanten je laten weten wat ze van je bericht vinden. Oftewel, feedback helpt marketeers te ontdekken wat klanten van je willen en verwachten.
Optimaliseer je e-mail campagnes met e-mail feedback
Verhoog de CRO en connect met je doelgroep in je e-mail campagnes
Of je nu een promotiecampagne, bevestigingsmail of nieuwsbrief verstuurd. Als je niet weet wat de ontvanger vindt, weet je ook niet of je de juiste snaar raakt en je mailing succesvol is. E-mail feedback helpt je aan deze belangrijke inzichten.
De voordelen van e-mail feedback
- Pas de inhoud van je bericht, tone of voice of frequentie aan, aan de behoeften van de lezers
- Bouw een relatie op met je doelgroep
- Verhoog de betrokkenheid per e-mail
- Verrijk je Voice of the Customer programma
Verschillende soorten e-mail feedback + voorbeelden
We gaan nu de verschillende soorten e-mail feedback toelichten met een paar voorbeelden. Je zult zien dat de een de ander zeker niet uitsluit en dat je de verschillende manieren prima naast elkaar kunt gebruiken.
1. E-mail handtekening feedback
E-mail handtekening feedback is vaak een korte vraag voor de ontvanger, waarbij je om een simpele score vraagt. Denk aan smileys, sterren of een cijfer. Simpel en snel.
Pluspunten e-mail handtekening feedback:
- Je ontvangt een constante stroom van feedback.
- Je krijgt snel een gevoel bij een bepaald thema.
- Je kunt snel conclusies trekken, de resultaten zijn duidelijk.
- Je vraagt niet veel tijd en moeite van je lezers.
Minpunten e-mail handtekening feedback:
- Je feedbackformulier is altijd zichtbaar, ook als het niet relevant is
- Je kunt niet zien wie de feedback heeft gegeven
Voorbeeldvragen voor feedback via je e-mail handtekening:
- Hoe beoordeel je onze diensten? (Zo ontdek je of je aan de verwachting van je klanten voldoet)
- Wat vind je van merk X? (Krijg inzicht in merkvoorkeuren en populariteit)
- Ken je product X? (Was de campagne succesvol?)
- Wat vind je van onze ‘tone of voice’? (Sluit je schrijfstijl aan bij je lezers/)
2. E-mail feedback uitnodiging
De volgende optie die we willen benoemen zijn email feedback uitnodigingen. Je verstuurt deze uitnodigingen gewoon vanuit je eigen mailbox. Je kunt de e-mail dus persoonlijk maken en doelgericht versturen. Ideaal als je kwalitatieve data nodig hebt.
De e-mail feedback uitnodigingen worden vaak gebruikt als follow-up, bijvoorbeeld na een aankoop, of als je, zoals je hieronder ziet, een product demo hebt ontvangen.
Deze uitnodigingen werken vaak met een klik op een link naar een landingspagina, waar de ontvanger aanvullende informatie kan achterlaten. Je kunt heel specifieke vragen stellen en een goed beeld krijgen van de kwaliteit van de customer experience.
3. E-mail campagne feedback
Tot slot is er ook email campagne feedback. Met e-mail campagne feedback verzamel je feedback door een snippet in een geautomatiseerde e-mail te plaatsen. De ontvanger ziet dan in de e-mail een embedded feedbackformulier.
Voorbeelden van geautomatiseerde e-mails:
- Welkomst e-mails,
- Aankoopbevestiging,
- Productsuggesties,
- Service emails,
- Supportmeldingen,
- Nieuwsbrieven etc.
E-mail campagne feedback is handig als je regelmatig automatische bulk e-mails verstuurd. Zo verzamel je eenvoudig veel feedback van je lezers in korte tijd.
Tips om succesvol e-mail feedback te verzamelen
Al zin gekregen om e-mail feedback te verzamelen? Na deze tips kun je direct aan de slag.
1. Zorg voor een goede voorbereiding
Voordat je begint met het maken van een e-mail feedbackformulier is het belangrijk dat je eerst de doelgroep segmenteert, zodat je personaliseerde e-mails kunt versturen. Want dat is eigenlijk waar een goede e-mail campagne omdraait. Gerichte en persoonlijke content voor de lezer.
Je kunt de doelgroep op verschillende manieren segmenteren, zoals bijvoorbeeld op demografische gegevens als leeftijd, geslacht of locatie. Je kunt ook filteren op het type ontvanger.
- Geabonneerde lezers die je mail niet hebben geopend.
- Niet geabonneerde lezers die je mail hebben geopend.
- Niet geabonneerde lezers die je mail hebben geopend en op een link geklikt hebben.
En dan is er nog de lay-out van je e-mail …
Als je een e-mail verstuurt is het belangrijk dat je let op hoe je bericht eruit ziet. De lay-out moet simpel zijn en een duidelijke call-to-action (CTA) hebben. Als je feedback verzamelt kan de lezer je laten weten wat er niet goed is aan de lay-out, maar alles wat je kunt voorkomen is mooi meegenomen.
2. Let op de indeling van het feedbackformulier
Vergeet niet dat de lezer een aandachtsspanne heeft van slechts 8 seconden. En als je daarbij optelt dat een e-mailgebruiker gemiddeld 121 e-mails per dag, ontvangt, is het dus een uitdaging de aandacht van je lezers te trekken. Dus je moet ervoor zorgen dat feedback geven de lezer geen enkele moeite kost, maar je wel aan de informatie helpt die je nodig hebt.
Waar moet je opletten als je een feedbackformulier maakt?
- Stel alleen korte, relevante vragen. Hoe meer vragen je stelt, des te minder antwoorden je krijgt. Zorg ervoor dat de lezer het feedbackformulier snel kan scannen.
- Stel vragen die helpen je doel te bereiken. Stel vragen over wat je wil weten en richt je op 1 doel per feedbackformulier.
- Stel ook open vragen. Eindig met een open vraag. Hier krijg je een verklaring voor de scores en dat is precies wat je nodig hebt.
3. Laat je e-mail formulieren aansluiten op de bedrijfsdoelen
Je kunt e-mail feedback verzamelen over je welkomstmails, bestelbevestigingen, verlaten winkelmandjes of productsuggesties. Let er wel goed op dat je de juiste vragen stelt, bij het soort e-mail en de doelgroep.
Hier komen enkele voorbeelden:
E-mailbevestiging / E-mail na aankoop
Of je klant nu online een aankoop heeft gedaan, een account heeft aangemaakt of een ander proces heeft afgerond; je wil weten hoe dat ging. Dit is een goed moment om te vragen of het makkelijk was en uit te zoeken hoe loyaal je klanten zijn.
Welke vragen kun je het beste stellen?
Begin je formulier met een NPS vraag: Hoe waarschijnlijk is het dat je onze website aan vrienden en familie aanbeveelt?’ Vervolgens ga je een stap verder en stel je een follow-up vraag om erachter te komen wat je kan verbeteren. ‘Wat kunnen we verbeteren, volgens jou?’ Dit kan een open vraag zijn, maar je kunt hier ook enkele opties plaatsen over een specifiek onderdeel van je website of het proces.
Nieuwsbrieven
Feedback via een nieuwsbrief verzamelen is eenvoudig en je krijgt direct inzicht in hoe je e-mailcampagne ontvangen wordt door je lezers.
Welke vragen kun je het beste stellen?
Zoals we al eerder benoemden is het belangrijk om korte en duidelijke vragen te stellen. Vaak is een duim omhoog of omlaag al genoeg. Je zou eventueel nog een open vraag kunnen stellen om uitgebreidere informatie te verzamelen, mocht je iets specifieks willen meten.
4. Creëer context
De volgende stap is ervoor zorgen dat de feedback aan de huidige data kan worden toegevoegd, zo creëer je de context en begrijp je waarom de feedback is gegeven.
Deze verrijking van je data helpt je begrijpen wat een bepaald klantprofiel bijvoorbeeld van de inhoud van de e-mail vindt. Je verzamelt niet alleen informatie over de ervaringen van je klanten, maar ook over wie ze zijn.
Welke data kun je met feedback verzamelen?
- Naam
- User ID
- Campagne ID
- Campagne bron
- E-mailadres
- Klantsegmenten
- Marketing persona’s
Met een feedback tool als Mopinion kun je deze data verzamelen door de metadata van je e-mails naar je feedbackformulier te sturen door URL-parameters te gebruiken. Vervolgens kun je zelf bepalen welke data je wil visualiseren in grafieken in je dashboard.
5. Wek vertrouwen bij je klanten
Wil je een constante stroom van feedback van je doelgroep? Zorg ervoor dat ze weten wat je met hun feedback doet. Laat klanten weten dat je naar ze luistert.
Je kunt nieuwsbrieven of andere e-mails gebruiken om je lezers te laten weten wat je met de feedback hebt gedaan. Als ze weten dat je hun feedback hebt gebruikt om iets in hun voordeel te verbeteren, zullen ze de volgende keer ook weer feedback geven.
Verhoog de betrokkenheid met e-mail feedback
Als e-mail marketeer is je doel om op te vallen en interactie te creëren met je doelgroep. Je wil dat iedereen je mails opent en vervolgens doorklikt en zo de conversies verhogen. Dit lukt je alleen maar als je weet wat klanten vinden en hoe ze denken.
De grootste uitdaging is je doelgroep begrijpen, want je wil een goede band opbouwen. En met alleen outbound berichten versturen red je het niet. Dus ontdek wat je klanten willen door op verschillende manieren e-mail feedback te verzamelen.
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.