Waarom conversie optimalisatie altijd met een analyse begint

Waarom conversie optimalisatie altijd met een analyse begint

Wie aan conversie optimalisatie denkt, denkt vaak ook direct aan A/B testen of experimenteren. Je hebt als doel het aantal conversies te verhogen, dus je weet dat er iets moet veranderen dus je gaat op zoek naar wat er verbeterd moet worden. Door A/B testen uit te voeren en te experimenten kun je hypotheses valideren nog voordat je een verandering doorvoert om zo je website te verbeteren. Maar voordat je de juiste hypotheses op kunt stellen zul je eerst een stapje terug moeten doen. En dat is precies waar we het in deze blog over gaan hebben. Wat is die eerste stap en hoe pak je het aan? Door te beginnen met een uitgebreide analyse en een conversie optimalisatie analyse sluit je aannames uit en zijn je hypotheses ook echt waardevol.


Als digitale marketeer heb je vast al wel eens gehoord van de termen kwantitatieve en kwalitatieve analyse met als doel de conversie te optimaliseren. In deze blog leggen we uit wat het verschil is, hoe ze elkaar aanvullen en waarom juist deze analyse fase zo belangrijk is als je het aantal conversies van je website of webshop wil verhogen.

Laten we beginnen met de kwantitatieve analyse. De meeste bedrijven gebruiken deze methoden om hun website onder de loep te nemen. Door kwantitatieve analyse ontdek je waar je bezoekers tegenaan lopen.

kwantitatieve analyse

De kwantitatieve analyse

Als je de kwantitatieve analyse uitvoert zijn er verschillende methoden die je hierbij helpen en deze verschillende methoden vullen elkaar ook aan. Met deze methode spot je de afhaakmomenten in de funnel, op welke pagina’s iemand je website verlaat en welke landingspagina’s voor de meeste bezoekers zorgen.

1. Web analytics

Iedereen werkt tegenwoordig met tools als Google Analytics of Adobe Analytics. Deze tools zijn uitermate geschikt om je inzicht te geven in de conversie funnel. Op welk moment haken de meeste bezoekers af? Welke landingspagina scoort goed? Via welke kanalen komt een bezoeker op je website? Welke acties worden op je website uitgevoerd? Web analytics tools verzamelen objectieve websitestatistieken en meten het aantal conversies.

2. Technische analyse

Als een bezoeker niet converteert kan dat ook een technische oorzaak hebben. Houd dus goed in de gaten hoe je website of webshop functioneert. Is de laadtijd snel genoeg? Werkt alles met de meestvoorkomende browsertypes? Is er een verschil in de conversie per device? Met Google Test My Site kun je meten of je mobiele website snel genoeg is, of de afbeeldingen goed laten, etc. Wil je de desktopversie van je website onder de loep nemen kun je bijvoorbeeld GT Metrix of Pingdom gebruiken. Niet alleen scannen deze tools je website op het functioneren, ook geven ze handige tips en aanbevelingen om je site te verbeteren.

Movement-Heatmap-of-Mouseflow-Front-Page
Bron: Mouseflow

3. Mouse tracking

Er zijn allerlei handige tools voor als je de muisbewegingen van je bezoekers wil analyseren. Door de muisbewegingen na te gaan, krijg je inzicht in hoe iemand door je website navigeert en bijvoorbeeld of iemand ergens tegenaan loopt en daardoor je website verlaat. Als je een heatmapping tool gebruikt, zie je waar wel of juist niet geklikt wordt. Crazy Egg schreef hier een blog over. Ook zijn er tools zoals bijvoorbeeld Mouseflow om na te gaan hoe je bezoekers scrollen en de belangrijkste content dus wel te zien krijgen. Je kan er ook voor kiezen een sessie op te nemen, zodat je ziet wat de bezoeker doet en waar het mis gaat. Het enige dat hier aan ontbreekt is dat je niet weet waarom een bezoeker doet wat hij doet. En juist dat is het belangrijkste.

Ontdek de ‘waarom’ achter de ‘wat’

Naast deze harde feiten wil je echter meer details en achtergrondinformatie weten. Kwantitatieve data haal je meestal in grote hoeveelheden binnen en daardoor kun je zeker al wel inzicht krijgen wat wel of niet goed gaat. Maar om je bezoekers echt te leren kennen, wil je weten waarom bepaalde keuzes gemaakt worden en wat iemand drijft je product te gaan gebruiken. Om hier inzicht in te krijgen heb je een kwalitatieve analyse nodig. De ‘waarom’ van deze analyse vult de ‘wat van de kwantitatieve analyse aan. Het is tijd om de feiten te verklaren met de redenen die achter het klantgedrag schuil gaan.

CRO & feedback
Voorbeeld van kwalitatieve feedback verzamelen met Mopinion

Kwalitatieve analyse

1. Feedback verzamelen

Kijk, nu zijn we op een interessant punt beland, want heel toevallig zijn wij experts op het gebied van digitale feedback verzamelen, analyseren en beheren. Of je nu het aantal conversies van je website, mobiele app of e-mail campagnes wil verhogen. Door de feedback te analyseren, leer jij klanten of gebruikers echt kennen. Lees in deze blog welke kpi’s belangrijk zijn om je doelen te behalen en hoe je feedback via je website verzamelt. Je kunt op een passieve manier (d.m.v. feedbackbuttons) of actieve (d.m.v. triggers) manier feedback verzamelen. Door op strategische plaatsen om feedback te vragen, krijg je inzicht in waar je klanten tegenaan lopen.

Voorbeelden van strategisch om feedback op je website vragen:

  • Exit poll (wanneer iemand de pagina dreigt te verlaten)
  • Bedankpagina enquête (is alles goed verlopen?)
  • Pagina enquête (op een specifieke pagina)

Niet alleen waar en wanneer je om feedback vraagt is belangrijk. Ook de manier waarop je de binnengekomen feedback analyseert en beheert speelt een grote rol in het succes van de kwalitatieve analyse.

Als je software van Mopinion gebruikt kun je van zeer geavanceerde features profiteren. Je kunt de resultaten bekijken in dashboards die je volledig naar eigen wens inricht en met de handige ‘enhanced exports’ kun je de resultaten makkelijk met je collega’s delen en verrijken met andere data die je met andere tools verzamelt. En met text analytics kun je het sentiment van de feedback te ontdekken. Zo krijg je beter inzicht in wat je klanten echt vinden. Het gaan tenslotte niet alleen om welke woorden zijn gebruikt, maar ook om hoe de woorden zijn bedoeld. Zo zijn er nog veel meer waardevolle features, die je het beste zelf kunt uitproberen. Jij weet welke kpi’s belangrijk zijn, hoe je feedback wil verzamelen, analyseren en hoe het opgevolgd wordt.

Verzamel, analyseer en beheer feedback

Ervaar zelf de voordelen...



diepte interview kwalitatieve analyse

2. Diepte-interview met gebruikers

Plan telefoongesprekken met je klanten in of nodig een selecte groep uit om naar je kantoor te komen. Tijdens deze gesprekken kom je ontzettend veel te weten, je kunt makkelijk doorvragen of om opheldering vragen. Ook kun je jouw kant toelichten en ervoor zorgen dat je nog dichter bij je klanten komt. Het nadeel van de interviews is dat het tijdrovend is en iemands persoonlijke ervaring niet per se representatief hoeft te zijn voor andere klanten. Maar gelukkig zijn er ook tal van bureaus als Concept7 die je in kunt huren om de interviews voor je af te nemen.

3. Usability testen

Als je de usability van je website of app wil testen, wil je weten hoe gebruiksvriendelijk en toegankelijk het is. Werkt alles efficiënt en foutloos en hoe is de beleving van de gebruiker? Dit kun je al doen tijdens de ontwerpfase, in de bètafase, maar ook als je product al een tijdje meedraait. Een usability test kun je uitvoeren door bijvoorbeeld een groep gebruikers te selecteren en hen een specifieke taak of opdracht te laten uitvoeren. Maar ook door A/B tests aan te vullen met customer feedback. Zo kom je erachter hoe je klant je product gebruikt, of er iets verbeterd kan worden en hoe de user experience is. Wil je meer weten over usability testing dan is deze blog van Usersense een aanrader.

Het beste van twee werelden

Zoals je hebt kunnen lezen hebben zowel kwantitatieve als kwalitatieve analyses allebei hun sterke punten. Wil je conversie optimalisatie goed aanpakken zul je beide soorten analyses moeten uitvoeren. Alleen zo krijg je inzicht in de valkuilen en obstakels van je klanten en kun je ervoor zorgen dat je met de juiste hypotheses aan de slag gaat. Door de keiharde feiten van de kwantitatieve analyse aan te vullen met het sentiment van de kwalitatieve analyse weet je waarom iemand een bepaalde actie juist wel of niet uitvoert. En als je dat weet is het voor jou een stuk makkelijker om verbeterpunten te herkennen en aan te pakken. Kortom, de analyse is de eerste stap naar conversie optimalisatie.

Klaar om Mopinion in actie te zien?

Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.