Misschien heb je al gehoord dat je vanaf 2025 verplicht bent ervoor te zorgen dat je (e-commerce) website toegankelijk is voor iedereen. Met digitale toegankelijkheid bedoelen we dat alle online dienstverlening toegankelijk en bruikbaar is voor iedereen. Of iemand nu slecht ziet of motorisch niet in staat is een muis te gebruiken; iedereen moet toegang hebben tot wat je aanbiedt. Dit betekent dat er nog heel wat bedrijven de komende jaren aan de slag moeten met de gebruiksvriendelijkheid van hun webshop of website.
Gemiste online omzet
In 2019 heeft Click-Away Pound onderzoek gedaan naar de online shopping experience in het Verenigd Koninkrijk voor mensen met een beperking. De conclusie is dat er in dat jaar £11,75 miljard online is uitgegeven, maar dat e-commerce £17,1 miljard is misgelopen doordat mensen met een beperking hun bestelling niet geplaatst hebben. Dit noemen we wegklik-euro’s.
We kunnen deze resultaten niet een-op-een gebruiken voor de Nederlandse samenleving, maar het geeft wel een goede indicatie van de situatie. In Nederland heeft 97% van de inwoners een internetverbinding, dus dat zijn al bijna 17 miljoen mensen. Hiervan hebben bijna 5 miljoen mensen een langdurige beperking. Het onderzoek van Click-Away Pound liet zien dat 69% van de mensen met een beperking een website of webshop wegklikt als deze niet goed toegankelijk is. Klinkt als een open deur. Maar toch houdt dat in dat er bijna 2,5 miljoen mensen dus vroegtijdig afhaken.
Dus als je website of webshop wel een opfrisbeurt kan gebruiken, zorg er dan voor dat je de mensen met een beperking vanaf de eerste stap mee neemt in dit verbeterproces. Waar hebben ze behoefte aan? Waar kunnen ze mee werken? Als je pas later in het proces hierover nadenkt, ben je eigenlijk al te laat en zul je weer enkele functionaliteiten moeten aanpassen.
Wettelijk digitale toegankelijkheid verplicht
Vanaf 2025 is het binnen de EU verplicht digitale toegankelijk te verschaffen. In de European Accessibilty Act ligt vast dat alle producten en diensten die belangrijk zijn, toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking. Denk aan internetbankieren, digitale televisie, computersystemen, openbaar vervoer, e-boeken en e-commerce. Dat zijn dus bijna alle online-producten en diensten. Grote kans dat jouw bedrijf hier ook onder valt.
Mocht je niet weten hoe je dit aan moet pakken; bedrijven als Firm Ground kunnen je helpen je digitale toegankelijkheid te verbeteren en geven je inzicht in wat belangrijk is voor mensen met een beperking.
Tips om de toegankelijkheid website te verbeteren
Er zijn verschillende soorten beperkingen, daarom hebben we hier enkele praktische tips, zodat je je website of webshop gebruiksvriendelijk maakt. Het belangrijkste is dat alles goed leesbaar, logisch en duidelijk moet zijn voor iedereen. Of je nu een geestelijke beperking hebt, blind bent of doof bent. Het draait om eenvoud.
- Gebruik grotere (menu-) knoppen.
- Gebruik software voor spraakcommando’s, zodat er minder getypt hoeft te worden.
- Zorg voor een duidelijke muisnavigatie, zodat het ook via de sneltoetsen goed werkt.
- Voorkom tijdsdruk bij het invullen van een formulier, geef de bezoeker ruim de tijd.
- Plaats ondertiteling bij een video en een uitgeschreven tekst (transcriptie) bij audiobestanden, zoals podcasts.
- Gebruik korte zinnen en makkelijke woorden, zodat iedereen het begrijpt en het ook in gebarentaal duidelijk is.
- Gebruik contrasterende kleuren, zodat het goed leesbaar is voor iedereen.
- Onderstreep de hyperlinks, zodat iedereen weet dat het om een link gaat.
- Gebruik bij hyperlinks als tekst niet ‘klik hier’, maar omschrijf waar de link naar verwijst.
- Verzamel feedback over de toegankelijkheid en laat je doelgroep weten dat je ermee bezig bent.
Links: voorbeeld feedbackformulier. Rechts: feedbackformulier WCAG compliant
Mopinion is toegankelijk voor iedereen
Bij Mopinion vinden we dat iedereen gebruik moet kunnen maken van user feedback en daarom zijn onze feedbackformulieren conform de WCAG-richtlijnen toegankelijk. Al onze formulieren kun je zelf gemakkelijk aanpassen door in het design voor de optie WCAG te kiezen. In deze blog lees je hoe je een feedbackformulier volgens de WCAG-richtlijnen maakt en wat de richtlijnen precies inhouden.
We wachten niet tot 2025 en vinden het belangrijk dat onze klanten feedbackformulieren kunnen gebruiken die voor iedereen bruikbaar zijn. Onze klanten kunnen eenvoudig feedbackformulieren maken die geschikt zijn voor mensen met een beperking. Alleen zo kun je de toegankelijkheid je website of webshop meten en weet je ook waar er nog ruimte is voor verbeteringen. Kamer van Koophandel verzamelt feedback met Mopinion en is actief in het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor haar bezoekers.
Voorbeeld feedbackformulier Kamer van Koophandel
Via een passieve feedback button aan de zijkant van de pagina kun je als gebruiker feedback achterlaten. KvK maakt gebruik van de WCAG-feedbackformulieren, zodat iedereen feedback kan achterlaten. Door verschillende kleuren, tekst en arcering te gebruiken, kun je goed zien voor welke smiley de bezoeker kiest.
We hopen dat meer bedrijven zich bewust worden van de digitale toegankelijkheid en ermee aan de slag gaan. Als je wil weten waar je staat, raden we je aan te beginnen met het bepalen van een user feedback strategie. Door te meten en te analyseren hoe de huidige situatie is, weet je ook waar de verbeterpunten liggen en hoe je, in dit geval mensen met een beperking, kunt helpen door je website toegankelijker te maken.
Op naar een toegankelijke, digitale wereld voor iedereen!
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.