Mobile surveys zijn ideaal als je de mobile experience wil meten. Toch zijn er nog veel bedrijven die niet goed weten hoe ze feedbackformulieren kunnen gebruiken om belangrijke informatie te verzamelen. Misschien heb je last van lage response rates, weet je niet hoe je de juiste doelgroep moet bereiken of hoe je ze betrokken houdt. Wat het ook is, het is tijd voor actie. In deze blog laten we zien hoe je succesvolle mobile surveys maakt.
In deze blog kijken we naar:
- Wat zijn mobile surveys?
- Mobile surveys in een native app of via webview
- Vijf tips voor goede mobile surveys
Wat zijn mobile surveys?
Mobile surveys zijn de beste manier om in contact te komen met je app gebruikers en dus perfect om user feedback mee te verzamelen. Je raadt het misschien al, deze surveys draaien in je mobiele app, na deployment. Zo verzamel je relevante feedback over de customer experience in de app over het gebruik in het algemeen, maar ook over de aparte features.
Mobile surveys in een native app of via webview
Voordat we verder gaan is het belangrijk dat je het verschil weet tussen de twee manieren waarop je mobile surveys kunt gebruiken. Het kan door deployment in de native app of via webview.
Native mobile surveys worden de in de app deployed door middel van SDK’s (Software Development Kit). Het voordeel van een SDK is dat je een feedbackformulier in de app op basis van gebruikersgedrag kunt laten zien. Zo kun je dus heel gericht om feedback vragen. Let wel op. De designopties in de native survey zijn beperkt, omdat het design grotendeels door het platform al is bepaald. Als de gehele app native is, dan hebben alle elementen in de survey dezelfde look-and-feel als de rest van de app.
Mobile surveys in webview werkt anders. Deze surveys worden in je mobiele app geplaatst met behulp van web technologieën als HTML, CSS of JavaScript. Als je feedback via webview wil verzamelen gebruik je feedback software om een feedbackformulier in webview te laden. Het werkt hetzelfde als een feedbackformulier op je website tonen, alleen dan in je app. Als je op deze manier een feedbackformulier gebruikt, zijn er wel meer opties qua design.
In deze blog lees je meer over de verschillen tussen SDK’s en webview zodat je het makkelijk kunt vergelijken en weet wat het beste bij je bedrijf past.
Nu je weet wat de verschillende soorten mobile surveys zijn, gaan we verder met tips om de surveys nog beter te maken.
Vijf handige tips om goede mobile surveys te maken
Als je dit leest is de kans groot dat je al mobile surveys gebruikt. Maar haal je er ook echt alles uit? Hier volgen vijf tips om alles uit je mobile surveys te halen.
1. Houd mobile surveys kort en bondig
Kort en simpel zijn de ingrediënten voor hoge response rates. Al komt dit ook deels doordat steeds meer respondenten een survey invult via een mobile device. Kijk ook eens naar microsurveys in je app. Dit zijn mobile surveys die uit maar max. twee of drie vragen bestaan.
Wil je een uitgebreide survey in je app gebruiken? Dan kun je het beste met korte, eenvoudige vragen beginnen en gaande de weg de langere vragen stellen. Dan heeft iemand al tijd gestoken in het beantwoorden van de vragen en is dus eerder geneigd het ook af te ronden.
2. Gebruik mobile surveys met een reden
Het heeft geen zin een mobile survey te plaatsen als je geen duidelijk doel voor ogen hebt. Of je nu productfeedback wil verzamelen, inzicht wil krijgen in de mobile experience of bezig bent met beta testing. Het begint allemaal met een reden of doel.
Het is belangrijk dat je beseft wat je wil leren van de mobile feedback die je ontvangt. Wil je weten hoe gebruikers je app ervaren? Wil je een nieuw product of nieuwe feature lanceren? Of wil je erachter komen waarom de churn rate hoog is?
Daarnaast kun je kijken naar welke delen van je app je wil verbeteren. Wil je een feedbackformulier in het menu tonen of misschien wel op een andere plek?
Dit alles bepaalt waar je het formulier laat draaien, welke kpi’s je meet en wat voor soort mobile survey het geschiktst is (native of webview).
3. Krijg genuanceerde informatie door meer opties te bieden
Bij kort en bondig denk je misschien aan ‘ja’ en ‘nee’ vragen in je mobile surveys. Maar dit soort vragen en antwoorden geven meestal niet de informatie die je nodig hebt.
Probeer daarom een vraag te stellen met een schaal van bijvoorbeeld 1-10. Zo krijg je genuanceerde antwoorden en leer je meer over het sentiment achter de feedback.
Stel je hebt een gebruiker die tevreden is over de mobile experience. Als je een ja/nee vraag stelt, weet je dat iemand tevreden is over de experience. Punt.
Als je de CSAT (klanttevredenheid) wil meten, wil je ook weten in welke mate iemand tevreden is over de experience. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe DHL het aanpakt.
Krijg je veel feedback data binnen? Dan kun je trends ontdekken in de CSAT-data en veranderingen ontdekken in de tevredenheid, zodat je hier snel op in kunt springen.
4. Personaliseer surveys aan voor een soepele mobile experience
Wat ook handig is, is het ‘customizen’ van mobile surveys. Door je eigen ‘branding’ in het feedbackformulier door te voeren, is het voor gebruikers vertrouwd en zullen de response rates hoger zijn.
Dit kun je doen door geen standaardvragen te gebruiken, door je huisstijl door te voeren, je logo toe te voegen en de tone of voice te gebruiken die je altijd gebruikt in je uitingen.
De gebruiker krijgt zo het gevoel dat de survey en de mobile experience één geheel zijn.
Daarnaast zijn custom mobile surveys beter te analyseren. De data is specifiek en gericht op je doelen. Handig voor je mobile strategie. Je kunt je de mobile experience effectiever maken en verbeteren op de lange termijn.
Gratis Whitepaper: Optimaliseer de mobile experience met in-app feedback
Een handige gids over in-app feedback voor mobile product owners en mobile marketeers.
5. Voeg context toe aan mobile survey data
Je kunt veel waardevolle inzichten verkrijgen via mobile surveys door kpi’s te meten en open tekstvelden te gebruiken. Maar er is meer. De aanvullende data die je met feedback verzamelt, geeft ook inzicht in de context van de feedback.
Er zijn twee manieren om je mobile survey data te verrijken: metadata en visuele feedback.
Kijk eerst of je met je feedback software wel aanvullende metadata kunt verzamelen. Metadata bestaat uit gegevens over het type device, app versie, gebruikersinformatie, etc. Als je deze informatie aan je feedback koppelt, kun je nog beter problemen in je app identificeren.
En je kunt ook visuele feedback verzamelen. Visuele feedback bestaat uit een de optie een screenshot te maken in de mobile survey. Ook dit verschilt per feedback softwareleverancier. Op deze manier kunnen gebruikers heel specifiek een screenshot maken van je app. Naast de foto, worden ook de feedback en metadata naar je feedback-platform gestuurd.
Maak mobile surveys die bij je gebruikers passen!
Er gaat veel tijd en energie in de ontwikkeling en het onderhoud van je mobiele app, dus verspil geen tijd door verkeerde prioriteiten bovenaan je to-do lijst te zetten.
Mopinion voor Apps
Naast website en e-mail feedback kun je met Mopinion ook mobile feedback verzamelen en analyseren: Mopinion voor Apps. Met dit product kun je waardevolle inzichten verzamelen over de mobile experience. Dankzij de gerichte in-app targeting bereik je alleen de juiste doelgroep. Je kunt gemakkelijk het design van het feedbackformulier aanpassen zodat het de journey niet verstoort. Mopinion voor Apps is schaalbaar en uitermate geschikt voor organisaties in alle soorten en maten.
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.