De ene nieuwsbrief na de andere komt je mailbox binnen. Heb jij tijd om ze allemaal te lezen, of klik je al snel op ‘unsubscribe’? In deze blog leggen we uit waarom feedback onmisbaar voor een succesvolle e-mail campagne is.
Niemand zit te wachten op een mail met een speciale aanbieding van producten die je van zijn lang zal ze leven nooit zou kopen. Als e-mail marketeer wil je mails versturen die de ontvanger raken, die zorgen voor herkenning en de nieuwsgierigheid opwekken. Dat kan alleen als je weet wat de ontvangers willen lezen. Hoe bind je klanten aan je met e-mail campagnes? Laten we bij stap 1 beginnen …
1. Analyseer de data
Onlangs spraken we met Allianz om te praten over hoe zij e-mail campagnes inzetten en benutten. Als eerste kwam naar voren dat je inzicht moet krijgen in de data die er al is. Petra van Barneveld is E-mail Marketeer bij Allianz en weet als geen ander dat data verzamelen de eerste stap is van succesvolle e-mail campagnes opzetten. Petra werkt sinds een half jaar bij Allianz en begon direct met het in kaart brengen van alle beschikbare data. “Je zal niet de eerste zijn bij wie de data niet compleet is, of bij andere afdelingen binnen het bedrijf te vinden is. Het klinkt cliché, maar meten is weten”, vertelt Petra.
Wat weet je over je klanten en hoe volledig en up-to-date zijn deze gegevens? Dankzij web analytics tools als Google Analytics, Qlik of Microsoft Power BI weet je al wel iets over je bezoekers. Je kunt onder andere zien wat leeftijd, locatie en interesses van je bezoekers zijn. Ook zie je met deze tools hoe je website presteert, welke pagina’s goed bezocht zijn en op welke pagina’s de bezoekers afhaken. Door regelmatig naar de statistieken te kijken leer je veel over de customer experience en zie je waar je de verbeterpunten liggen. We hebben een overzicht voor je gemaakt van de 15 beste Business Intelligence tools.
Tip: Beschik je nog niet over voldoende data, dan is het aan jou deze te verzamelen. Gebruik email feedback om je klanten beter te leren kennen. Laat je klanten door middel van een feedbackformulier een paar korte vragen beantwoorden zodat je steeds meer te weten komt over wie je klanten zijn en wat hen drijft.
Of stuur bijvoorbeeld een e-mail naar je klanten met daarin een steeds twee foto’s waar de klant uit kan kiezen. Ontdek waar de interesses liggen en voor klanten is het laagdrempelig en zelfs leuk om hieraan mee te doen.
2. Segmenteren voor een duidelijke boodschap
Door je ontvangers te segmenteren, kun je een gerichtere boodschap versturen. Zo voorkom je bulkmails die niemand echt aanspreken. Hoe kun je segmenteren? Door de ontvangers onder te verdelen op basis van gemeenschappelijke kenmerken (Remix Marketing legt het nog verder uit in deze blog). In je e-mail marketing tool (als je die gebruikt) kun je de contactpersonen een tag geven, zodat je daar makkelijk op kunt filteren en selecteren. In de blog e-mail marketing tools lees je alles over de voordelen en hebben we de beste tools voor je geselecteerd.
Selecteer bijvoorbeeld op:
– Geslacht
– Contactgegevens
– Geografie
– Koopgedrag
– Klikgedrag
Personaliseer de digitale experience met feedback
Verzamel, analyseer en beheer je feedback data en klantgegevens
3. Personaliseren is key
Nu je data over je ontvangers hebt verzameld en de ontvangers in groepen hebt gesegmenteerd kun je nog een stap verder gaan. Een persoonlijke aanhef is slechts een kleine stap in het personaliseren van je e-mail campagnes. Natuurlijk is het belangrijk dat je de lezer persoonlijk aanspreekt, maar het is nog veel beter om de inhoud echt op de ontvanger af te stemmen. Hoe beter het bericht aansluit op de behoeften van je klant, des te groter de kans dat het geopend en gelezen wordt en dat is wat je wil bereiken.
- De onderwerpregel. Spreek de ontvanger aan in de onderwerpregel, bijvoorbeeld: Speciaal voor jou Lisa 5,- korting
- De snippet (tekst onder de onderwerpregel). Maak je ontvanger nieuwsgierig, bijvoorbeeld: Deze zomer musthaves hebben we speciaal voor jou geselecteerd Lisa.
- De inhoud. Deel je boodschap en laat de naam van de ontvanger in de tekst terugkomen, zo blijft de ontvanger betrokken.
- Automatische e-mail campagnes. Stuur een mail als iemand een jaar klant is, jarig is, of plan andere bijzondere momenten in.
- Afbeeldingen. Als je bijvoorbeeld weet dat iemand regelmatig damesschoenen zoekt, zorg er dan voor dat de headerafbeelding van de e-mail daarop aansluit. Zo trek je meteen de aandacht van de ontvanger.
4. Testen en testen … en nog eens testen
A/B testen zijn een populaire methode voor als je e-mailberichten wil optimaliseren. Bij A/B testen in je e-mails stuur je twee verschillende e-mails naar twee verschillende groepen ontvangers. Hierna meet je de resultaten en zie je welke e-mail het beste scoort. Door de open rate, het aantal kliks, aantal conversies of de feedback te vergelijken weet je wat de ontvanger aanspreekt en wat niet. De A/B testen kun je op verschillende manieren toepassen.
– De timing
– De onderwerpregel
– De inhoud
– Het design
Experimenteer met de timing
Bron: e-Village
Wanneer kun je het beste een e-mail versturen? Dat hangt erg van de branche en doelgroep af. Toch is het wel duidelijk dat er een aantal momenten zijn dat veel mensen hun mail bekijken. e-Village heeft uitgebreid onderzoek gedaan en de trends op e-mail marketinggebied in deze e-mail benchmark beschreven.
Voer een A/B test uit met de onderwerpregel
Een goede onderwerpregel lijkt heel simpel. Het moet duidelijk en kort zijn. En toch zijn er tal van verschillende manieren waarop je iets kunt zeggen.
Door A/B testen uit te voeren met de onderwerpregel zie je welke onderwerpregels de ontvangers aanspreken. De onderwerpregel is namelijk die ene, eerste indruk die je niet meer over kunt doen.
Wat kun je testen?
– De lengte van de onderwerpregel
– Zet je een CTA in de onderwerpregel?
– Het toevoegen van symbolen of emoji’s
– De onderwerpregel personaliseren
Stefan van Ballegooie, Conversion Specialist bij Allianz vertelt dat de A/B test met de onderwerpregel voor hen een schot in de roos was. Vroeger was de onderwerpregel: ‘Geef je mening over Allianz.’ Deze zin werd vervangen door: ‘Nog één stap te gaan …’ Door mensen het gevoel te geven dat iets bijna is afgerond, willen men het voltooien en dus ook feedback achterlaten.
Deze verandering zorgde voor maar liefst 50% meer geopende e-mails.
Stefan van Ballegooie, Conversion Specialist bij Allianz
Test ook de inhoud van het bericht
Maar dit was nog niet alles. Ook de inhoud van het bericht werd herschreven. Van de duidelijke boodschap: We vinden je mening belangrijk, heb je 2 minuten voor ons? Werden er nieuwe e-mails verstuurd met de tekst: Recentelijk hebben we contact gehad, wat vond je ervan? Door op deze manier om feedback te vragen, kwamen er veel meer reacties binnen.
Zoals je ziet is het doel hetzelfde, maar de vraagstelling is net even anders. En zo ontdek je dus wat je klanten aanspreekt. “Toen we ontdekten dat de nieuwe vraagstelling veel meer feedback opleverde, konden we dit opschalen. Overal waar we de NPS uitvragen, kunnen we dit toepassen,” licht Stefan toe.
Vergelijk het design van je e-mailberichten
Wil je e-mail een positieve indruk maken en achterlaten dan is het belangrijk dat de e-mail een goed leesbaar en aantrekkelijk design heeft. Het moet voor de ontvanger direct duidelijk zijn wat het doel van het bericht is en waar je op kunt klikken.
- Het gebruik van afbeeldingen. Experimenteer met het formaat of laat de afbeelding juist eens weg.
- Experimenteer met het lettertype, de (tussen)koppen, de lettergrootte, etc.
- Wissel de lengte van de e-mail af. Worden e-mails met 1 of juist meerdere berichten erin beter gelezen?
- Welke kleuren spreken de ontvangers aan? Probeer eens andere kleuren uit, verander bijvoorbeeld de kleur van je CTA-button en kijk er of nu vaker op geklikt wordt.
Naast alle inhoudelijke A/B tests kun je ook de binnengekomen customer feedback vergelijken en dus de context en het sentiment inzichtelijk maken. Met Mopinion feedback voor e-mail kun je Multiple Data Sources vergelijken en dat houdt in dat je feedback die via verschillende, digitale kanalen binnenkomt makkelijk met elkaar kunt vergelijken. Ook kun je bijvoorbeeld in een grafiek de feedback van twee verschillende nieuwsbrieven tonen en zo de feedback met elkaar vergelijken. Op deze manier weet je waar je ontvangers de voorkeur aan geven en feedback laat je inzien waarom dat zo is. Door doelgericht om feedback te vragen kun je de volgende e-mail campagne nog beter laten aansluiten op je ontvangers.
Voorbeeld e-mail feedback Mopinion
5. E-mail feedback verzamelen
Als laatste tip willen we e-mail feedback uitlichten. Met e-mail feedback kom je echt in contact met je klanten, lezers en ontvangers. Door hen te vragen naar hun mening, kun jij je e-mail campagnes nog beter laten aansluiten op de verschillende behoeften. Mocht je nog helemaal niet bekend zijn met e-mail feedback dan is deze blog zeker een aanrader. Met Mopinion voor e-mail kun je op verschillende manieren e-mail feedback verzamelen en gericht je KPI’s meten.
E-MAIL CAMPAIGN FEEDBACK
Squla wil weten of de nieuwsbrieven aansluiten op de scholen en de ouders. Er is maar één manier om dat te doen ...
We schreven al eerder over de 4 beste manieren om e-mail feedback te verzamelen. Je kunt via je e-mailhandtekening, ‘gewone e-mails, e-mail campagnes en via een link naar een landingspagina feedback verzamelen. Ook lees je in die blog wat de verschillen zijn en hoe je weet welke methode het best bij je doel past.
Nu je de lezers beter wil leren kennen en gekozen hebt om feedback te gaan verzamelen wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk reacties verzamelen. Ook hier hebben we een aantal handige tips voor. Het maakt niet uit op welke manier je e-mail feedback verzamelt, deze tips gelden voor alle vier de methodes.
Tips voor een hoge response rate.
1. Maak duidelijk wat je met de feedback gaat doen. Als je dit met je ontvangers deelt zullen ze eerder feedback achterlaten om je te helpen.
2. Zorg voor een opvallende CTA. Voorkom verwarring door slechts om één duidelijke actie te vragen.
3. Kies voor een design in je herkenbare huisstijl voor een vertrouwd gevoel. In onze Marketplace vind je handige templates voor e-mail feedback die je volledig kunt aanpassen.
4. Personalisatie. Ook hier geldt dat iemand eerder feedback achterlaat als het bericht echt persoonlijk is.
5. Koppel de feedback aan een leuke actie. Je ontvangers houden van een beloning als zij de moeite nemen feedback achter te laten. Denk aan een speciale korting, een extra winkans, een gratis product, etc.
Maar wat doe je met de binnengekomen feedback? Hoe zorg je ervoor dat alle feedback ook tot praktische inzichten leidt? In Mopinion zie je alle feedback in je inbox. Naast de feedback items bekijken, kun je eigen dashboards inrichten en real-time de belangrijke KPI’s in de gaten houden. Zo ontdek je wat er speelt, wat lezers vinden en hoe je e-mail campagnes echt ontvangen worden. Allianz gebruikt Mopinion om inzicht te krijgen in het sentiment. Hoe wordt er gereageerd op de verschillende onderwerpen in de nieuwsbrieven? “Door de resultaten te vergelijken met eerdere nieuwsbrieven, ontdekken we welke onderwerpen bijvoorbeeld gevoelig liggen”, licht Petra toe.
We hopen dat je na het lezen van deze blog genoeg handvatten en inspiratie hebt om e-mail marketing weer een boost te geven en een belangrijke rol te geven in je digitale strategie. Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.
Klaar om Mopinion in actie te zien?