Hoeveel e-mails gooi jij ongeopend weg? Of misschien scroll je door je inbox zonder op een bericht te klikken. Als e-mail marketeer wil je natuurlijk dat je doelgroep je e-mailberichten wel leest. Om dit te bereiken, zul je eerst moeten weten wat de ontvangers willen lezen. In een paar seconden beslist iemand of de mail geopend wordt, je hebt dus maar heel weinig tijd om toch overtuigend te zijn.
Hoe fijn zou het zijn als je de gedachten van de ontvanger kan lezen en je weet of de content aansluit op de behoeften. We kunnen je helaas niet leren hoe je gedachten kunt lezen, wel kunnen we je helpen je klanten beter te begrijpen. Met Mopinions feedback software geef je klanten een stem en de ruimte hun mening te geven. Naast feedback verzamelen via je website of mobiele app is het belangrijk om ook feedback via e-mail te verzamelen.
In deze blog leggen we uit wat de 4 beste manieren zijn om email feedback te verzamelen, want er is meer dan de bekende duim omhoog of omlaag onderaan je nieuwsbrief. Hoe verzamel je e-mail feedback?
- Via je e-mail handtekening
- Via de ‘gewone’ mails
- Via e-mail campagnes
- Via een link naar een landingspagina
We lichten deze vier methoden toe, zodat je goed kunt zien wat de verschillen en de voordelen zijn, let wel op: het één sluit het ander zeker niet uit. Door te experimenteren met de verschillende methoden, ontdek je wat bij je bedrijf en je doelgroep past en wat een hoge ‘response rate’ heeft. Laten we beginnen met een wat onbekende manier van email feedback verzamelen.
E-mail handtekening feedback
Je hebt vast een vooraf ingestelde e-mail handtekening. Naast je contactgegevens en functietitel, staat er ook vaak op welke dagen je aanwezig bent en vaak zie je een belangrijke link in de handtekening. Een relatief nieuw fenomeen in het constant uit vragen van feedback is e-mail handtekening feedback, of e-mails signature surveys. Deze vorm van e-mail feedback is net even anders dan e-mail campaign feedback of de ‘normale’ e-mail feedback.
E-mail handtekening feedback is een snelle manier van feedback verzamelen. Je kunt het beste één simpele vraag stellen met een aantal sterren, smileys of een cijferbeoordeling. Het kost de ontvanger een klik op de juiste score en klaar ben je.
Bij het plaatsen van zo’n e-mail-snippet in je e-mail handtekening, stuur je dus altijd een klein feedbackformulier mee. Het is misschien niet altijd relevant, maar vaak levert het je echt iets op.
Voordelen e-mail handtekening feedback:
– Je krijgt een constante stroom van feedback
– Je kunt goed het sentiment rondom een thema bepalen
– Doordat de antwoorden kort zijn, kun je er snel conclusies uit trekken
Nadelen e-mail handtekening feedback:
– Je stuurt het formulier altijd mee, ook als dat niet altijd relevant is
– Je kunt niet achterhalen wie het antwoord gegeven heeft
Voorbeeldvragen van feedback via je e-mailhandtekening:
- Hoe beoordeel je onze dienstverlening? (Om inzicht te krijgen of je aan de verwachtingen van je klanten voldoet.)
- Wat vind je van het merk X? (Voor het uitvragen van merksterkte en merkvoorkeur.)
- Ken je product X? (Om te kijken of een bepaalde campagne succesvol is.)
- Wat vind je van onze ‘tone of voice’? (Om te bepalen of je een juiste schrijfwijze hebt.)
- How doe jou like my English? (Om non-native speakers te coachen op taal en grammatica.
Door deze vragen aan je e-mail handtekening toe te voegen, benut je de grootste voordelen van feedback via je e-mailhandtekening en dat zijn gemak en snelheid. En natuurlijk kun je het ook als een knipoog gebruiken, als een leuke afsluiter. Zo gebruikt Mopinion Founder Kees Wolters de e-mail signature survey om er achter te komen hoe de mensen het weer vinden. Typisch Nederlands!
Wil je meer weten over de verschillende soorten e-mail feedback, of ben je benieuwd hoe het er uit ziet? Bekijk dan onze feedback template marketplace of vraag een demo aan.
E-mail feedback
Nu je weet hoe je een e-mail kunt ondertekenen kijken we naar e-mail feedback. Dit gaat om de ‘gewone’ mails die je zelf verstuurt, vanuit je eigen inbox. Omdat dit persoonlijke en gerichte berichten zijn, levert dit veel kwalitatieve data op.
Voorbeeld e-mail feedback Mopinion
Zo gebruiken we het na het geven van een demo van de Mopinion feedback software. Zodra een van onze feedback specialisten een demo heeft gegeven, sturen we een follow-up e-mail uit met de vraag hoe de demo was en hoe iemand de software heeft ervaren.
Dit werkt met een doorklik, waarbij de geïnteresseerde extra informatie kan achterlaten. Doordat we deze feedback goed targetten en specifiek uitvragen, krijgen we goed inzicht in de kwaliteit van de feedback demo’s, de wensen van onze prospects en wat de leerpunten zijn voor de feedback specialist.
Probeer nu e-mail campagne feedback
Verstuur succesvolle e-mail campagnes die perfect aansluiten op je doelgroep met Mopinion voor E-mail.
E-mail campaign feedback
Bij e-mail campaign feedback voeg je een e-mail snippet toe aan een geautomatiseerde e-mail. Denk bijvoorbeeld aan een CSAT– of NPS-uitvraag als je consument een product heeft gekocht. Een ander veel voorkomend voorbeeld is feedback uitvragen onderaan een nieuwsbrief. Hier staat vaak een vraag over de kwaliteit van de content. Kenmerkend aan e-mail campaign feedback is dat je het geautomatiseerd of in bulk uitstuurt, waardoor je op korte termijn veel algemene feedback kan verzamelen. Het is natuurlijk fijn om te weten of je in je voor de volgende nieuwsbrief compleet andere content moet schrijven, om conversies te verhogen.
Voorbeeld van e-mail feedback in de nieuwsbrief van Mopinion
Door e-mail campaign feedback te verzamelen weet je waarom iemand je e-mails juist wel of niet leest. We schreven al eerder een artikel over de voordelen van feedbackformulieren in je nieuwsbrieven, ook interessant!
Een e-mail met link naar landingspagina versturen
Als laatste methode kijken we naar feedback via een e-mail met link naar een landingspagina. Dit houdt in dat iemand feedback geeft en het antwoord geeft een trigger naar een landingspagina. Zo’n feedback-‘call to action’ komt bijvoorbeeld voor bij een NPS-score onder de 7. Klik je daarop, dan opent een webpagina met daarin extra vragen, om meer duidelijkheid te krijgen over de achterliggende reden van de NPS-score. Bekijk onze Marketplace voor een voorbeeld van een NPS-feedbackformulier.
Decathlon verzamelt feedback op o.a. deze manier. Naast bekende sportmerken en heeft Decathlon een aantal eigen merken. Om erachter te komen wat klanten van deze merken vinden, heeft Decathlon een uitgebreide enquête opgesteld voor hardlopers. Als klant die ooit hardloopschoenen gekocht heeft, krijg je een email met daarin een link naar de landingspagina met aanvullende vragen.
Na afloop zie je een bedankpagina en kun je nog een persoonlijke toelichting geven. Na zo’n uitgebreide enquête weet je hoe klanten over je product, dienst of merk denken en weet je ook wat er verbeterd kan worden. Mocht je iets aanpassen of verbeteren door de feedback die je hebt ontvangen, is het leuk om dat terug te koppelen. Het is fijn om te weten dat de feedback ook echt opgevolgd wordt.
Feedback via e-mail verzamelen is zeker de moeite waard. Welke methode je ook kiest, je wil toch ook dat alle digitale kanalen tevreden klanten opleveren?
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.