Inmiddels is werken vanuit huis de gewoonste zaak van de wereld en ook nu de scholen beperkt open zijn of zelfs gesloten hebben we andere manieren gevonden om alles toch zo goed mogelijk door te laten gaan. We kunnen niet meer om e-learning heen! Forbes schat dat de e-learning markt in 2025 goed zal zijn voor een omzet van maar liefst 325 miljard. Dit betekent een groei van 200% vergeleken met 2015.
Steeds meer bedrijven en onderwijsinstellingen zijn overgestapt op e-learning of hybride onderwijs. Bij hybride onderwijs zijn er naast online lessen ook offline lessen in de klas. Maar onder andere door de pandemie maakt e-learning nu een grote, versnelde ontwikkeling door.
In deze blog kijken we naar waarom e-learning steeds vaker gekozen wordt en hoe je de voordelen van e-learning vergroot. Twijfel je nog of je e-learning wil gaan inzetten voor bijvoorbeeld kennisoverdracht? Lees dan snel verder.
Laten we eerst kijken naar waarom e-learning zo populair en succesvol is. Niet alleen het onderwijs en het bedrijfsleven zijn actief met e-learning. Je kunt tegenwoordig ook nieuwe hobby’s ontdekken en beginnen dankzij online lesmateriaal, maar daarover later meer.
Wat zijn de voordelen van e-learning?
- Goed voor de productiviteit. Iemand gaat aan de slag waar en wanneer men dat wil.
- Het bespaart kosten. Geen lesruimte huren, leraren betalen of boeken aanschaffen.
- Het bespaart tijd. Lekker vanuit huis of waar je ook bent leren.
- Op maat gemaakt. Je leert in je eigen tempo.
- Inzicht in de voortgang. Het is makkelijk bij te houden of iemand vooruitgang boekt.
- Altijd up-to-date. Je kunt makkelijk veranderingen doorvoeren in het lesmateriaal.
- Het stimuleert interactie. Het is soms makkelijker en sneller om online te reageren dan face to face.
- Kwalitatief en gebruiksvriendelijk. Dankzij onder andere user feedback kan een onlineomgeving verbeterd worden.
USER FEEDBACK VERZAMELEN, ANALYSEREN EN BEHEREN
Ervaar zelf de voordelen van feedback voor de optimalisatie van de e-learning omgeving.
Naast alle voordelen zijn er ook voorstanders van de klassieke, offline lesmethode. Ze zien vooral uitdagingen en obstakels in het online leren.
Wat zijn de valkuilen van e-learning?
– Het vraagt om meer zelfstandigheid, terwijl sommigen behoefte hebben aan meer begeleiding.
– Het vraagt om zelfdiscipline.
– Het kan wat onpersoonlijk zijn omdat je vaak niemand ziet of spreekt.
– Niet alles is geschikt om online te leren.
Hieronder lichten we kort uit waarvoor e-learning gebruikt wordt en door wie. E-learning wordt namelijk al lang niet meer alleen door opleidingsinstituten gebruikt.
Het bedrijfsleven en e-learning
In het bedrijfsleven wordt e-learning al jaren gebruikt. De meest uiteenlopende branches hebben inmiddels hun weg gevonden in het online aanbieden en vergroten van kennis. IBM bespaarde bijvoorbeeld 200 miljoen door de switch naar e-learning en de verwachting is dat steeds meer bedrijven deze overstap maken. Ook e-learning is onderdeel van de grote, digitale transformatie die veel bedrijven nu meemaken.
E-learning wordt gebruikt voor:
- Onboarding. Iedere nieuwe medewerker leert op deze efficiënte manier het bedrijf kennen.
- Productpresentatie voor klanten. Laat je klanten bepaalde stappen doorlopen en laat zien wat je te bieden hebt.
- Vaardigheidstrainingen. Medewerkers kunnen specifieke trainingen en opleidingen volgen die relevant zijn voor hun werkzaamheden.
- Kennis waarborgen en doorgeven. De kennis in een centraal platform is eenvoudig bij te werken en medewerkers kunnen online getoetst worden op hun huidige kennis.
Nu je niet meer zomaar even bij je klanten langs gaat, wil je ze natuurlijk nog steeds de beste kant van je bedrijf laten zien. Gelukkig kun jij je klanten jouw product of diensten ook online presenteren en laten ervaren. Dit komt het dichtst bij een echte, fysieke afspraak. Vergeet na afloop niet je klanten om hun feedback te vragen. Hier kun je een email met feedbackformulier voor gebruiken of je plaatst de feedbackformulieren in de online presentatie door een button of trigger. Vraag je klanten of ze hun online doel hebben bereikt (Goal Completion Rate) zodat je weet of je de juiste informatie hebt gedeeld. Zo leer je van hun ervaringen en kun je de productpresentatie of demo nog beter maken voor de volgende klanten.
Ook tegelzetten kun je leren door e-learning
E-learning voor de fun
Naast het onderwijs en het bedrijfsleven is e-learning ook belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Zeker nu er zoveel beperkingen zijn en er zoveel gesloten is, heb je eindelijk tijd voor een nieuwe hobby. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een online cursus van te vinden. Stel je wil je huis opknappen, maar je hebt twee linkerhanden? Dan kun je bij bijvoorbeeld NTI een online kluscursus volgen waarin je leert hoe je veelvoorkomende klusjes in en rondom het huis uitvoert. Het lesmateriaal bestaat uit uitleg, beeldmateriaal en er is persoonlijke begeleiding. Je kunt zelfs je cursus afsluiten met een examen en zo een certificaat behalen.
Misschien wil je leren bloemschikken, omdat je graag je huis opfleurt met mooie bloemstukken. Je kunt hiervoor een online cursus volgen, waarbij je zelf thuis aan de slag gaat met bloemen en andere materialen. Je stuurt foto’s in van wat je hebt gemaakt en je leraar geeft terugkoppeling op het resultaat. Om de kwaliteit van de online cursus te verhogen, wordt aan de cursisten gevraagd naar hun ervaring. Is de lesstof duidelijk voor iedereen? Zijn de lessen logisch opgebouwd? In deze blog lees je hoe je de UX kunt meten.
Wil je weten wat de toegevoegde waarde van een leraar is? Door feedback te verzamelen krijg je antwoord op dit soort vragen. Vraag bijvoorbeeld je cursisten een score toe te kennen aan de contactmomenten met de leraar, zodat je inzicht krijgt in de toegevoegde waarde van de persoonlijke begeleiding van de cursus.
Thuisonderwijs voor de basisschoolleerlingen
E-learning in het onderwijs
Het afgelopen jaar heeft e-learning in het onderwijs nog meer terrein gewonnen. Helaas noodgedwongen, maar toch zorgde deze ontwikkelingen voor grote stappen vooruit op het gebied van e-learning in het onderwijs. Niet alleen de hogescholen en universiteiten werken met e-learning, ook de middelbare scholen en zelfs basisscholen stapten over op deze manier van lesgeven. Op deze manier werken zelfs de jongere kinderen al via online lessen. Nu het gros online les heeft, is de lat een stuk hoger gelegd. Lees hier wat Squla doet om haar diensten te verbeteren.
Nu jongeren vaak hun huiswerk online moeten maken, is het belangrijk dat je foutloos van device kunt switchen. Vooral studenten gebruiken hun mobiele telefoon veel voor hun studie. Door user feedback via de mobiele app te verzamelen ontdek je wat goed of fout gaat in de app. Je krijgt inzicht in de user experience en zo kun je de app verbeteren voor nog meer tevreden studenten. Wil je hier meer over lezen? Lees dan deze blog over hoe je de tevredenheid kunt meten.
De kracht van feedback
Zoals je ziet kunnen we tegenwoordig niet meer zonder e-learning. Voor veel mensen is dit echt dé uitkomst om iets nieuws te leren of kennis bij te spijkeren. Wil je echt optimaal profiteren van de voordelen van e-learning zorg er dan voor dat je weet wat je deelnemers verwachten. Door user feedback te verzamelen tijdens en na de cursus, training of opleiding krijg je inzicht in hoe deelnemers het ervaren en of het voldoet aan de verwachtingen. Bekijk hier voorbeelden van UX feedbackformulieren. Leer van de feedback en ontdek wat beter moet.
Houd deze blog goed in de gaten, want we gaan de komende tijd nog dieper in op de mogelijkheden die e-learning biedt.
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.