Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een Product Manager is weten wat klanten willen. Als Product Manager houd je in de gaten waar je product tekort schiet en hoe je nog beter aan de behoeften van je klanten kunt voldoen. Online feedback is hierbij de ideale manier om erachter te komen hoe je product scoort en wat de klant van je product verwacht.
Zeker wanneer je net een nieuw product hebt gelanceerd of wanneer je het product verder wil uitbouwen helpt online feedback Product Managers aan nieuwe inzichten. De gegevens die je via feedback verzamelt zijn belangrijk voor je productstrategie, met deze inzichten weet je welke kant je met je product op moet gaan en waar je klanten warm voor lopen. Lees hier hoe Mopinion Product Managers helpt aan een klantgerichte productstrategie.
Bron: Mind the Product
Geef de user onboarding een boost
Een goede user onboarding is belangrijker dan je misschien denkt. Onboarding zorgt ervoor dat je klanten op een fijne manier alle in’s en out’s van je product leren kennen. Wie voor een goede user onboarding zorgt, zal merken dat er minder beroep gedaan wordt op het supportteam en dat is zeker een groot pluspunt. Daarnaast zal de klant ook echt van de voordelen van je product kunnen genieten.
Als je klanten geen goede onboarding biedt, zorgt dit voor een negatieve ervaring met je bedrijf of product en dat is zeker geen goede basis voor op de lange termijn. Dus wil je ook op je salestarget letten, zorg er dan voor dat de onboarding enorm klantvriendelijk is. Daarom is het belangrijk customer feedback tijdens de onboarding te verzamelen. Hoe kun je dit doen? Meestal wordt feedback via een product- of landingspagina verzameld of je kunt op basis van gedrag feedbackformulieren laten verschijnen.
Verzamel feedback en verbeter de onboarding
Laat een goede eerste indruk achter met de juiste onboarding en help je klanten je product optimaal te benutten.
Verzamel feedback via een product- of landingspagina
Stel, iemand bekijkt een product- of landingspagina. Wil je weten wat iemand vindt? Door een passief feedbackformulier op die pagina te plaatsen kan de bezoeker feedback over dat product achterlaten.
Als iemand op de feedback tab klikt, verschijnt het feedbackformulier. Op deze manier bepaalt de bezoeker het zelf en daarom noemen we dit passieve feedback verzamelen. Je kunt natuurlijk ook wat actiever om feedback vragen door triggers in te stellen of om exit feedback te vragen. Exit feedback is een feedbackformulier dat verschijnt als iemand de webpagina dreigt te verlaten. Vlak voor iemand de pagina wegklikt of een nieuwe URL intypt, verschijnt het formulier met de vraag waarom iemand de pagina wil verlaten.
Verzamel feedback op basis van gedrag
De meeste bedrijven hebben een aantal stappen in de onboarding verwerkt die iemand moet doorlopen, zoals bijvoorbeeld persoonsgegevens invullen, om in te kunnen loggen of een taak af te ronden.
Stel je verkoopt sporthorloges. Een belangrijk onderdeel van de onboarding zal dan het installeren van de bijbehorende app zijn en deze synchroniseren met het horloge. Pas als alle stappen zijn doorlopen en dit helemaal is voltooid, weet je zeker dat de gebruiker weet hoe hij het horloge moet gebruiken en alle functionaliteiten benutten.
Bron: WooCommerce
Voor een ander voorbeeld kijken we naar een verzekeringsmaatschappij. Hier vult de gebruiker stap voor stap persoonlijke gegevens in tijdens de aanmelding. Vaak wordt dit proces opgesplitst in verschillende fases en het is pas succesvol afgerond als alles fases zijn afgerond en er bijvoorbeeld een betaling kan plaatsvinden.
Wil je meer weten over hoe je onboarding succesvol maakt? Dan wil je deze blog zeker niet missen.
Creëer een datagedreven product roadmap
Als Product Manager heb je veel taken en verantwoordelijkheden. Van de juiste strategie voor de roadmap van je product, de features die je wil promoten tot aan voorspellen wat de markt van je product verwacht. En natuurlijk ben je constant op zoek naar manieren om je product te verbeteren. Dit kun je allemaal alleen maar doen als je weet hoe je product er nu voor staat. Wat vinden je klanten van je product en hoe scoort het?
Met een online feedback tool krijg je antwoord op deze vragen, zonder dat je er zelf veel extra’s voor hoeft te doen. Met customer feedback ontdek je direct wat de plus- en minpunten van je product zijn en waar er dus nog wat te winnen is. Mopinion software heeft handige dashboards en grafieken om alle feedback visueel weer te geven en inzichtelijk te maken. Dit is dé plek voor Product Managers waar trends ontdekt worden en waar je ziet waar je tekort schiet of wat juist enorm gewaardeerd wordt. Op basis van deze inzichten kun je taken prioriteren en een gedegen product roadmap creëren.
Start vandaag nog met het optimaliseren van de digitale customer experience
Natuurlijk wil je ook je bevindingen met het productteam delen, zodat zij snel aan de slag kunnen met het verbeteren van de customer experience.
Bron: OneDesk
Maar dit zijn niet de enige voordelen van customer feedback verzamelen. Naast product development in de goede richting te sturen, helpt feedback je ook bij strategische marketingkeuzes. Weet wat je aanbiedt en welke koers je vaart. Blijf je concurrenten een stap voor door nieuwe klanten aan te trekken en bouw een goede relatie met je bestaande klanten op.
Wil je de user onboarding een boost geven, klanten sneller ‘up and running’ hebben en de ideale product roadmap creëren? Het antwoord is online feedback!
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.