Sinds maart 2020 is remote werken voor velen de enige manier van werken, toch waren er al veel bedrijven die deze trend al eerder hadden opgepikt. Volgens een onderzoek van Stanford University zijn werknemers over het algemeen productiever wanneer ze remote werken en het ziet ernaar uit dat remote werken alleen maar meer terrein wint. Dan rijst meteen de vraag, hoe kunnen bedrijven succesvol hun medewerkers onboarden of leidinggeven? E-learning software is de oplossing! Eerder schreven wij al een blog over e-learning als onboarding tool.
In dit artikel kijken we naar de invloed van remote werken op de vraag naar e-learning software en waarom feedback essentieel is voor gebruiksvriendelijke e-learning software.
Remote werken: voor- en nadelen
Plaatsonafhankelijk werken is hot. Niet alleen werknemers vinden het een uitkomst, ook werkgevers zijn enthousiast. Werknemers genieten van nieuwe vrijheden en mogelijkheden en werkgevers ontdekken nieuwe manieren om personeel te werven. Maar naast alle voordelen, heeft remote werken ook een paar nadelen.
Vroeger was remote werken voornamelijk voor de freelancers onder ons, zij werkten waar en wanneer ze dat willen. Nu kunnen steeds meer werknemers op deze manier werken en dat bevalt het gros van de werknemers ontzettend goed. Flexibel werken en toch een vaste baan is voor velen ideaal. Volgens een enquête van Flexjobs.com onder 1400 deelnemers heeft het flexibele werken bij de meerderheid geleid tot meer persoonlijke voldoening en een gezond gevoel.
De locatie waar iemand werkt is erg bepalend. Als je vrij bent om zelf te bepalen waar je werkt, kun je ervoor kiezen om thuis aan de slag te gaan, of misschien zoek je wel een inspirerende plek buiten de stad op en dit zelf kunnen beslissen doet een mens goed. Je werkt op een plek waar jij je fijn voelt.
In de praktijk blijkt dat remote werken zeker niet voor iedereen de beste oplossing is. Veel mensen gaan graag naar kantoor voor het sociale aspect. Als je niet meer naar kantoor gaat, verdwijnt niet alleen je vaste werkplek, maar ook de gezellige gesprekken tijdens de lunch of bij de koffie.
Ook voor werkgevers zijn deze veranderingen soms een uitdaging. De opleiding en bijscholing van werknemers blijkt vaak problematisch te zijn als je niet in hetzelfde pand bent. Het is ook een stuk lastiger om het teamgevoel te behouden en de betrokkenheid te vergroten als je elkaar alleen ziet tijdens een video- of chatgesprek.
Toch is een ding zeker. Ondanks dat er ook negatieve gevolgen aan remote werken kleven, neemt de behoefte aan e-learning software toe.
E-learning software en remote werken
Dit brengt ons bij de vraag; hoe kunnen bedrijven hun werknemers een goede werksituatie bieden als ze niet meer achter een vast bureau werken? Hoe zorg je ervoor dat iedereen dezelfde koers vaart en op hetzelfde doel afgaat?
Volgens het Laut der Studie von 2021 Workplace Learning Report van LinkedIn verschuiven HR-professionals in het bedrijfsleven momenteel grote delen van hun budgetten naar online leren. Of het nu gaat om verplichte opleidingen als een compliance training, cursus gegevensbescherming of een soft skills training. Hoe minder werknemers fysiek aanwezig zijn, hoe belangrijker de kwaliteit van de online-opleiding is en des te groter de behoefte aan e-learning software is.
Door deze groeispurt is het belangrijk dat je e-learning software optimaal functioneert.
Verbeter de gebruikerservaring van e-learning door user feedback
Wil je de user experience van e-learning software verbeteren begin dan vandaag nog met feedback verzamelen. Feedback helpt softwareontwikkelaars te begrijpen hoe gebruikers de e-learning tool ervaren, zo ontdek je wat gebruikers verwachten en nodig hebben. Verzamel verschillende soorten feedback voor een volledig beeld van je software.
Feedback over de inhoud
Wil je weten of de informatie die je biedt relevant is, dan is feedback echt een uitkomst. E-learning software is pas echt een verrijking als gebruikers de content op de juiste manier gebruiken en weten hoe de software werkt, het is dus belangrijk te weten wat gebruikers van het lesmateriaal vinden en of het gebruiksvriendelijk is. Door de Customer Effort Score (CES) meten na iedere module krijg je inzicht in hoeveel moeite het afronden van de module heeft gekost.
Bron: Mopinion
Feedback over het design
Het design van de e-learning software speelt zeker ook een belangrijke rol in het leersucces van de gebruikers. Wil je zeker weten dat de gebruikers net zo enthousiast zijn over het design als jijzelf? Vraag het ze!
Bron: Mopinion
Feedback over de software
Om een algemeen beeld te krijgen van de user experience kun je feedback over de software verzamelen. Toon feedbackformulieren nadat de gebruiker een volledig programma heeft afgewerkt. De Net Promoter Score (NPS) is erg populair en geeft een algemeen beeld van hoe gebruikers de software ervaren.
Bron: Mopinion
Wanneer verzamel je user feedback?
Nu de vraag naar e-learning software blijft toenemen, zien wij ook de vraag naar user feedback toenemen. Het is belangrijk om vooral ook consistent feedback te blijven verzamelen. Boek vandaag nog een demo!
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.