Blijf innoveren dankzij een goede product feedback loop

Blijf innoveren dankzij een goede product feedback loop

In deze blog leggen we uit wat een product feedback loop is en hoe het helpt als je wil blijven innoveren. Innoveren zorgt ervoor dat je je onderscheidt van je concurrenten.
Niet alleen de klantbehoefte verandert constant, ook de mogelijkheden veranderen. Dus naast innoveren zul je ook klanten moeten helpen de nieuwe mogelijkheden te omarmen. Hoe blijf je op de hoogte van wat je klanten willen en hoe speel je daar als bedrijf met je product op in?


We vroegen dit aan Michelle Matus, Product Marketing Manager bij MindMeister. Als iemand weet hoe belangrijk innoveren is, dan is het Michelle. Het bedrijf Meister is van één merk, MindMeister, naar drie verschillende producten gegaan. De merken vullen elkaar aan en zijn gericht op het ideale samenwerken. Luister ook zeker even naar onze podcast 360 Digital, daarin praten we met Michelle over hoe zij product marketing inzet om MindMeister te laten groeien.

product-feedback-loop productboard
Bron: Productboard

Wat is een product feedback loop?

De product feedback loop is het constant verzamelen van digitale customer feedback zodat je het product kunt blijven verbeteren op basis van de input. Het heet niet voor niets een ‘loop’, het is een ‘ongoing’ proces en dat is ook precies waar de kracht ligt.
Michelle vertelt dat zij bij MindMeister vanaf het prille begin in 2007 al feedback verzamelen. Zo wist zij hoe klanten de mind mapping software in de praktijk gebruiken, welke features belangrijk zijn en wat er beter kan.

De voordelen van een product feedback loop

Door consequent bezig te zijn met de behoeften en verwachtingen van je klanten vergroot je hun betrokkenheid. Je klanten willen het meeste uit je product halen en het optimaal benutten en als jij dit mogelijk maakt, is dat een goed begin van een langdurige relatie.

Door je klanten goed op de hoogte te houden van de ontwikkelingen, laat je weten dat je hun feedback waardeert en het ook echt gebruikt om het product te verbeteren.

Duidelijk communiceren voorkomt verwarring of verkeerde verwachtingen bij je klanten en dit zorgt ervoor dat je minder klachten of negatieve feedback zult ontvangen.

We balanceren tussen innoveren en voorop lopen en tegelijkertijd het samenwerken simpeler maken door gebruiksvriendelijke features ontwikkelen.

Michelle Matus, Product Marketing Manager bij MindMeister

Verbeter je product met feedback

Verrijk je product en bepaal de roadmap

De verschillende fases van de product feedback loop

1. Product feedback verzamelen
2. Data analyseren voor nieuwe inzichten
3. Conclusies gebruiken om product te optimaliseren
4. Verbeteringen delen met klanten

Hieronder lichten we de verschillende fases stap voor de stap toe, zodat je na het lezen van deze blog een eigen product feedback loop in kunt richten. Misschien verzamel je al feedback en analyseer je de gegevens, maar heb je nog geen concrete vervolgstappen uitgewerkt of misschien weet je helemaal niet waar je moet beginnen. Na het lezen van deze blog weet je wat het inhoudt en waarom het zo belangrijk is.

Mopinion feedback for existing product / services
Voorbeeld van een product feedbackformulier in Mopinion

1.Product feedback verzamelen

Laten we bij het begin beginnen en dat is erachter komen wat je klanten van je product vinden. Is je product gebruiksvriendelijk? Gebruiken je klanten je product ook zoals het bedoeld is? Product feedback verzamelen geeft antwoord op dit soort vragen. “Toen MindMeister werd gelanceerd begonnen wij direct met feedback verzamelen, ook toen er nog niet zo veel gebruikers waren. Wij vroegen familie, vrienden en klanten naar hun ervaringen. Hier leerden wij van”, vertelt Michelle.

Je kunt product feedback op verschillende manieren verzamelen. Lees er alles over in deze product feedback handleiding. Ook hebben we een handig overzicht met de beste product feedback tools voor je opgesteld, hier kun je makkelijk de tools met elkaar vergelijken en de juiste tool voor je bedrijf kiezen En om het compleet te maken hebben we ook een aantal praktische voorbeelden van product feedback templates gemaakt ter inspiratie.

Customisable dashboards for VoC data analysis
Voorbeeld dashboard in Mopinion

Data analyseren voor nieuwe inzichten

Zodra je feedback hebt verzameld wil je natuurlijk weten wat het betekent. In Mopinion kun je de resultaten in het dashboard inzien. Vergelijk de verschillende kpi’s en vul de feedback aan met data van je product management tool of support afdeling, zodat je weet wat gebruikers van nieuwe features vinden. Zo ontdek je wat je klanten echt belangrijk vinden en welke features er bijvoorbeeld amper gebruikt worden of misschien wel beter benut kunnen worden.
Michelle vertelt dat ze dankzij user feedback ontdekten dat klanten behoefte hadden aan meer dan alleen mind mapping om samen te werken en ook wat die behoeften precies waren.

Conclusies gebruiken voor productoptimalisatie

Nu je weet waar je product te kort schiet of wat niet overeenkomt met de verwachtingen van je klanten kun je aan de slag. Uit de user feedback bleek bijvoorbeeld dat er in MindMeister veel projecten werden aangemaakt, maar dat je daarna niet echt verder kon. En zo is MeisterTask ontstaan. Deze tool is een welkome aanvulling, want met deze tool kun je taken aanmaken en beheren. Zo kun je nog uitgebreider samenwerken. Door deze kennis te delen met de juiste teams en kun je een strategische product roadmap creëren en kan de kwaliteit van je product alleen maar beter worden. In deze fase van de product feedback loop kun je datagedreven beslissingen nemen en dat helpt je bij het prioriteren van bijvoorbeeld nieuwe features.

smartphones-sharing-information-with-their-applications

Deel updates met je klanten

Je klanten hebben de tijd en moeite genomen feedback achter te laten. Als je niet laat weten wat je met de feedback doet, is dat eigenlijk hetzelfde als er helemaal niks met de feedback doen. Door klanten op de hoogte te houden van de tijd en moeite die je steekt in het verbeteren van je product, weten klanten dat hun stem telt. Klanten zullen eerder nog een product bij je afnemen of aan anderen vertellen hoe tevreden ze over je zijn als ze een goed gevoel bij je product en merk hebben.

“Onlangs is de bèta versie van MeisterNote live gegaan, op veler verzoek hebben we nu ook een documentatietool”, vertelt Michelle. Tijdens de bèta fase wordt er zoveel mogelijk feedback verzamelt zodat de tool bijgeschaafd kan worden waar nodig en nog beter aan de behoeften van de gebruikers voldoet.

Door nieuws, releases en updates per e-mail te delen, een melding in de app te tonen of een pop-up op je website te laten zien, kun je klanten laten weten wat er veranderd is. Vergeet vooral niet om van dat moment gebruik te maken om je klanten te vragen wat ze van de verbeteringen vinden 😉

MeisterNote
Bron: MeisterNote

Innoveren en user feedback

“Deze markt verandert ontzettend snel”, vertelt Michelle. “Om onze concurrenten voor te blijven meten we constant hoe onze producten bevallen. We kunnen niet blind de trends volgen, want dat is bijna niet bij te benen. We kijken juist naar de user experience en gaan af op de feedback van onze gebruikers. De afgelopen jaren zijn we enorm gegroeid. Wij willen het samenwerken beter en leuker maken voor onze gebruikers, ongeacht tijd of plaats. En dat kunnen we alleen maar doen door naar onze gebruikers te luisteren en ze op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Zo blijven we innoveren en groeien en sluiten we de product feedback loop.”

Mopinion’s feedback loop in een notendop

Ook bij Mopinion zijn we constant bezig met het optimaliseren van de user experience. Wij verzamelen op verschillende manieren user feedback en zijn altijd in gesprek met onze klanten over ons platform, de functionaliteiten, de behoeften, etc. Deze resultaten nemen wij mee in onze strategie en product roadmap en vervolgens delen wij waar we mee bezig zijn, wat je nog kan verwachten en wat we met de feedback hebben gedaan. Weet jij al wat onze laatste update is geweest? Lees onze reeks van ‘Behind the Feedback’ blogs! Hier lees je wat we met jullie feedback gedaan hebben en hoe we blijven innoveren. Want ook onze feedback software is nooit af.